Det kommer givetvis alltid upp frågor vid köp av bostad utomlands, både specifika gällande köpet men också allmänna. Vi har här sammanställt en del utifrån de erfarenheter vi har.Vi har här sammanställt en del utifrån de erfarenheter vi har. Vi har inte med alla tänkbara frågor, om ni undrar något svarar vi givetvis eller tar reda på det om vi inte har ett svar direkt !
Köpa villa eller lägenhet

F - Kan man som svensk medborgare köpa bostad i Turkiet?
S - Ja, detta är inga problem, tar cirka 30 - 60 dagar att slutföra.
F - Är köp av lägenhet som att köpa bostadsrätt i Sverige?
S - Nej, det är "äganderätt" ungefär som att köpa en villa i Sverige, dock tillkommer nedan nämnda kostnader i regel. Vi har nu även i Sverige börjat med denna fastighetstyp.
F - Finns det några avgifter när man äger en bostad i ett komplex?
S - Ja, de flesta komplex tar ut en avgift för att täcka underhåll av trädgårdar och pooler. Det är inga höga avgifter, cirka 660 svenska kronor i månaden för en 3:a, varierar från område till område.
F- Kan jag ordna lån för en fastighet i Turkiet?
S - Ja, inteckningar för turkiska fastigheter är nu tillgängliga både från turkiska banker och utländska banker och finansmäklare. Dock om det finns säkerheter eller bra bankförbindelser i Sverige att använda så är detta ett mycket billigare alternativ. Se mer info på denna PDF fil

F - Kan jag importera mina tillhörigheter, möbler och bil till Turkiet?
S - Ja, men det kan bli för dyrt för transport och tull. Bra kvalitets möbler finns att köpa på plats. Många av de svenskar som köpt bostad och nu även andra nationaliteter har köpt på IKEA som ligger i Izmir.
F - Kan man installera satellit/digital TV i en fastighet?
S - Ja, tillgängligt via lokala butiker.
F - Kan vi ha en telefon i vår egendom i Turkiet?
S - Ja, via nationella telebolag dock krävs ett "residentvisum".
F - Kan jag öppna ett bankkonto, om jag äger en fastighet?
S - Ja, för att öppna ett bankkonto krävs ett skattenummer som lätt kan fås från skattemyndigheten genom att visa upp Ditt pass. Både skatt ID-nummer och Ditt pass krävs för att öppna ett bankkonto.
F - Kan Ni hjälpa oss att hyra ut min bostad när jag inte är där?
S - Vi har inte den tjänsten ännu, det finns både internationella och lokala bra sådana firmor.

F - Måste jag vara bosatt eller ha ett permanent visum för att köpa egendom i Turkiet?
S - Nej, för att köpa en bostad i Turkiet behöver Du inte ha det. Det är endast om du vill stanna här längre än 3 månader eller vill köpa en bil eller telefon. Vi återkommer med utförligare information om detta, nu gynnsammare regler har tillkommit
F - Hur skall jag förstå allt? Jag talar inte turkiska.
S - Vi samarbetar med lokala byggherrar som har tillgång till översättare för att se till att du får en fullständig förståelse för alla juridiska aspekter för att köpa fastighet i Turkiet, och framför allt sinnesfrid. Under hela processen kommer vi att ha kontakt med dig via telefon och e-post. Vi har även tillgång till turkiska personer som har växt upp i Sverige och behärskar båda språken fullt ut!

F - Finns det några extra kostnader eller avgifter när man köper egendom i Turkiet.
S - Ja, det finns extra kostnader, inköpsskatt, pass översättning, notarius publicus avgifter, jordbävningsförsäkring, fastighetsskatt. På denna sida har vi utförligare informatiom om detta !
F - Kan jag köpa den turkiska egendomen utan en advokat?
S - Ja, det är möjligt men det är mycket lämpligt att ha en advokat eftersom detta garanterar att du får en oberoende representant i hela köp processen.
F - Vilka typer av köp finns det i Turkiet ?
S - Det finns "Off Plan" som säljs på ritstadiet och med en rabatt på cirka 20 - 30 % på slutpriset. Resale är en bostad som redan sålts till enskild ägare och som sedan säljer vidare.

Kostnader i samband med köp i Turkiet, se PDF

Allmänna frågor se denna länk

Bodrum

En solsäker halvö med storslagen natur Trevlig atmosfär och utmärkt mat
Man talar överlag bra engelska

Bodrum location

Bodrum

Högklassiga hus och lägenheter
De flesta med havsutsikt
Bra seriösa byggare - Hög kvalite